miercuri, 22 august 2012

Un nou calendar mayaş amână apocalipsa din 2012


Calendarul mayaş nu se temină la 21 decembrie 2012, ci se extinde pe cel puţin încă 7.000 de ani. Arheologii care au excavat pentru prima oară situl de la Xultzn (Guatemala) au descoperit detalii incredibile din cultura mayaşă, care dau peste cap prognozele apocaliptice despre anul 2012, informează Daily Mail.

descoperire_maya_400Specialiştii au găsit un complex cu mai multe picturi, dintre care una prezintă un calendar mayaş, diferit de cele cunoscute până în prezent. Tabelele descoperite acum sunt cu cel puţin 500 de ani mai vechi decât cele care indicau că sfârşitul lumii va veni pe 21 decembrie.

Calendarul mayas este împărţit în „baktune"/"b'a'ktun", fiecare dintre ele fiind egale cu 400 de ani. Potrivit legendei mayaşe, lumea în care trăim a fost creată acum 12 baktune.

La sfârşitul celui de-al 13 baktun, pe 21 decembrie 2012, lumea ar trebui să ia sfârşit, însă, noua versiune a calendarului are cicluri de timp de 17 baktune.

Arheologul David Stuart, de la Universitatea din Texas, care a participat la descifrarea calendarului, a declarat că noul calendar mayaş „continuă pentru bilioane şi trilioane de ani în viitor. Suntem înconjuraţi de numere pe care nici nu le putem descifra", conform Live Science.

Situl de la Xultzu a fost descoperit în urmă cu o sută de ani, dar excavările au început de curând. Complexul a fost construit în ultimele secole dinainte de Cristos, iar ultimul monument a fost ridicat în anul 890 e.n.

„Este pentru prima dată când găsim lucrări ale unui scrib, care arhiva toate documentele. El folosea pereţii ca pe o tablă, pe care înşira probleme matematice", susţine arheologul William Saturno de la Universitatea Boston din SUA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu